Albo Bor

Staklo

E-mail Print PDF

 

Staklo je element u izradi prozora koji zauzima najveću površinu i samim tim ima najveći uticaj na toplotnu i zvučnu izolaciju stolarije. U proizvodnji naše stolarije koristimo staklo poreklom iz Evropske Unije. Koristimo stakla standardnih u upotrebi i to debljina 4mm i 6mm. U odabiru stakala možete birati sledeće opcije:

- Običan Termopan 4+16+4 (za pvc) ili 4+12+4 (za aluminijum). Ovo predstavlja polaznu tačku u fomiranju cene prozora kao i energetske i zvučne efikanosti. Obično float staklo obezbeđuje potpunu prozirnost. U opcijama običnog stakla u smislu termo i zvučne izolovanosti podvode se i različta dezenirana stakla griz, delta, peskirno, fluteks itd. koja se obično stavljaju na kupatila, svetlarnike ili na mesta gde ne želimo potpunu prozirnost ili gde želimo ukrasne detalje.

- Sledeći nivo u poboljšanju termo efikasnosti stakla pa samim tim i prozora je ugradnja low-e stakala sa zaštitnim tzv. niskoemisionim filmom, koji predstavlja premaz srebra preko površine stakla. Ovo staklo ide uvek sa unutrašnje strane termopana i koji sprečava gubitak energije iz same prostorije, bez obzira da li je u pitanju toplota ili hladnoća. To automatski znači uštedu u energiji potrebnoj za grejanje, što je bitan ekonomski faktor. Stakla sa niskoemisonim premazom u termopanu po pravilu su uvek punjena argonom (plemenitim gasom koji poboljšava toplotnu izolaciju). Ova stakla imaju odsjaj plavičaste boje i nisu u potpunosti prozirna kao obično float staklo.

- Takođe, u poboljšanju termo efikasnosti stakla pa samim tim i prozora je ugradnja tzv. 4 seasons stakla- 4 sezone. Ova stakla takođe imaju poseban film preko svoje površine. Ugrađuju se uvek sa spoljne strane paketa stakla i služe da spreče uticaj spoljnih uslova na prostoriju i to kako toplotu, tako i hladnoću. Ovo stako se preporučuje za prostorije na tzv. Sunčanoj strani, koje su pod stalnim uticajem Sunčeve energije. 4 seasons propušta samo 42% sunčeve energije, a tradicionalno izolaciono staklo propušta čak 80% te energije u prostoriju što je često neizdrživo. Nizak prenos toplote prouzkokuje nisku temperaturu unutar stakla, što naročito osigurava veću udobnost u prostoriji u toku leta. Zimi uz ovo staklo gubitak toplotne energije je smanjen na 22%, dok je kod jednostrukog stakla gubitak čak 100%. To znači da 78% energije ostaje u prostoriji, što omogućava manje troškove za grejanje i uštedu novca.

- Ukoliko želimo sledeći stepen poboljšanja toplotne a ovde i zvučne efikasnosti prozora preporučujemo ugradnju troslojnih stakla gde se u paketu termopana nalaze 3 sloja stakla od 4 mm a između odgovarajuća lajsna. Dodatna efikasnost se postiže ugrađivanjem jednog sloja niskoemisonog stakla i punjenjem celog paketa argonom (u prilogu se nalaze sve performanse ovih paketa stakala). Moguće je u troslojnom paketu kombinovati sve vrste stakla- bilo da se radi o

- Pored stakala koja zahtevaju poboljšanje energetske efikasnosti postoje stakla koja treba da doprinesu estetici objekta (stopsol u različitim bojama, parsol, bojeno itd.) kao i ona koja doprinose sigurnosti istih (pamplex staklo, kaljeno staklo, pancir itd). Treba obratiti pažnju na to da stop sol stakla, preko dana imaju efekat ogledala i da odbijaju sunčevu svetlost, ali da kada padne mrak, ona propuštaju svetlost kao i  svako obično staklo. Zbog toga je moguće videti unutrašnjost prostorije.


Stakla u vratima i prozorima možete ulepšati ukrasnim lajsnama koje su dostupne u beloj i zlatnoj boji i nekoliko modela i veličina. Lajsne u staklu se najviše koriste kod stolarije stambenih objekata - kuća i stanova.